Friday, December 30, 2011

What Will You Remember Most About 2011?

(Caution: This is gonna be a super long post with lots of pictures.)

Harini aku terjumpa soalan ni dari  Plinky . Ah well, dah nak masuk hari-hari terakhir tahun 2011 dah. What will I remember the most about 2011?

Jan - Feb

Internship. Valuable experience. Apart from all the technical stuff yang aku belajar.
Yelah. Belajar makan lunch dengan orang-orang dewasa dah berkeluarga. Belajar paksa diri bangun awal pagi-pagi pergi kerja. Belajar jadi pemarah bila bawak kereta pergi dan balik kerja. Belajar bawak kereta dengan gaya reckless walaupun kereta hanyalah Sang Kancil tapi si driver perasan bawak SLK kan =p 

That said, oh shoot. Aku terlupa nak pulangkan buku sorang ni. Dem dah setahun dah aku pinjam. Sorry ! =D

March

Futsal Alumni SMSAH. I went, I had fun, I had a blast with old friends. Walaupun ending ada sedikit kezutan but it was a weekend well spent =D 



p/s : I learnt to face the harsh reality and overcome my fear on this particular day.

April

Pure, random fun with housemates. Love, love, love housemates :D 





Random spontaneous trip to Genting, and Danau Kota with them.

May

Program Back to School Jenan by Explode. That was an awesome programme held by our batch. Lanyard cantik doh. Haha. Tu je ke kau ingat Aleen? 

I miss these girls ;)

Oh oh and my team Blitzers won 3rd place in Inter-campus Women Futsal! Awesome moment =)



July

Awesome backpacking trip to Cambodia; Siem Reap and Phnom Penh, THIS . What a great start to my final semester final year!




September

Started my part time work at KUMON. Banyak benda aku belajar,antaranya aku baru tau yang aku ni boleh handle budak-budak. Selama ni aku ingat aku yang paling tak reti handle budak-budak HAHAHA.

And oh, had one of the most happening Raya ever. 




October

Attended Sherry one of my bestie's graduation ceremony in UTP. Love the fact that I could share her special moment and her special day =)

November

Well, November, November =D November is the highlight of the year. *geram cari gambar tak jumpa, hehehe*

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Dah muntah tengok gambar-gambar yang super banyak dengan caption yang mula-mula macam nak cerita panjang tapi lama-lama jadi sikit je? Hahahahaha Alhamdulillah I had such a wonderful year I couldn't say anything more to express my happiness. Dah 2 3 post describe pasal macamana berpuas hatinya aku dengan tahun 2011.

So 2012, bring it on! Let 2012 be another wonderful year, for all of us insyaAllah =D Semoga kurnia dan rahmat Allah limpahkan untuk kita semua dan semoga rezeki kita Allah murahkan sepanjang tahun 2012 ini. 



Thursday, December 29, 2011

Semalam, Hari Ini, Esok.

Semalam.

Aku baru jejak sekolah menengah. Aku baru belajar cara hidup berdikari. Hidup dengan kawan-kawan 24/7, duduk berjauhan dari parents. Aku baru nak bina cita-cita. Cita-cita aku nak jadi doktor atau pakar forensik macam dalam CSI atau Grey's Anatomy. Aku ambil PMR, aku ambil SPM.


Semalam lagi.

Aku rasa indahnya hidup sebagai kanak-kanak. Aku rasa pahitnya hidup sebagai remaja yang memberontak. Aku rasa manisnya hidup dengan keluarga dan kawan-kawan disekeliling. Aku rasa amazed dengan perkembangan diri sendiri. Matlamat utama masa itu hanyalah nak dapat straight As, sebab mama abah cakap dapat straight As nanti boleh pilih nak buat apa yang kita nak. Aku pilih nak jadi doktor, dan rangka pelan masa hidup aku dari mula habis SPM sampai tamat bond dengan hospital kerajaan.

Itu semalam.


Hari ini.

Aku tak jadi doktor pun. Jalan yang aku ambik jauh berbeza dengan pelan asal. Tapi semua pun ada hikmahnya. Aku gembira dengan keputusan yang aku ambik.

Tapi hari ini, aku tengah terpinga-pinga. Tak tahu mana hala tuju. Baru aku sedar kecik besarnya dunia. Tinggi rendahnya langit. Aku baru tahu hakikat kehidupan. Itu pun baru sikit. Sikitttttttt je.

Hari ni aku rasa macam aku baru lahir. Baru, fresh, dan tak tahu apa-apa. Aku rasa semua benda yang aku dah buat, dah capai, semua tu macam tak penting je sekarang. Betapa insignificantnya.

Ini baru dunia, belum masa akhirat lagi. Allah :')

Esok.

One big uncertainty. Masuk je lah dalam awan ketidakpastian itu.

Notakaki: *Melepaskan satu keluhan yang panjang*

Saturday, December 24, 2011

Disember: Bulan Mengenang dan Meresolusi

Jadi. Disember datang lagi. Dan kini ia semakin menghilang. Bak kata Travie McCoy, "Now December's almost gone." Aku suka bulan Disember ni. Pada aku ia sangat sempurna untuk dijadikan tapak memulakan kenangan nostalgia. Mengingat kembali kedudukan aku setahun lepas, Disember lepas, dan mengukur sendiri sejauh mana peningkatan diri; pada aku sedikit peningkatan pun dah cukup bermakna. An optimistic's view: A half-full glass is better than an empty one =)

Tahun 2011. Tahun yang penuh dengan kegembiraan. Tahun revenge. Tahun kebebasan sepenuhnya untuk aku. 

Sebab apa aku cakap revenge? Sebab tahun 2010 bukan tahun aku. Terlalu banyak kekecewaan dalam tahun 2010. Jadi aku buat resolusi dan tanamkan bulat-bulat dalam diri aku yang tahun 2011 akan bawa berita gembira. Kiranya macam revenge balik la dekat tahun 2010 tu. Haha. 

Alhamdulillah, segala yang aku rancangkan hampir semua aku berjaya capai/buat. Rancangan nak tamat belajar tahun ni jugak, berjaya. Rancangan nak go backpacking dengan kawan-kawan, berjaya. Paling penting, rancangan nak bergembira tahun ini, sangat sangat berjaya. I fall in love and I didn't even plan for it to happen this year either, but I'm happy with it =)

Cuma ada satu je masalah: Aku belum berjaya minum air soya. Pfftttt

Tahun 2012; Mohon Allah permudahkan segala urusan dan tunjukkan yang terbaik untuk aku. No special plans, tahun 2012 aku ikut sahaja ke mana langkah yang aku rasa terbaik untukku. InsyaAllah.

Selamat tahun baru 2012, tolonglah kurangkan menjadi judgemental bila orang lain ucapkan selamat tahun baru kepada anda. Peace!

Tuesday, December 20, 2011

At this Ungodly hour.

Dreams. 

They are the first steps to getting to your ambition. What matters is what steps you take after you dream. Work to pursue them, you'll get there God willing. Dream, and leave it hanging like just a dream, it will be only a dream. 

Get going. Get moving.

Saturday, December 17, 2011

Friday, December 16, 2011

Being Optimistic is Not Putting False Hopes.

Right now aku tengah menunggu panggilan telefon yang pada aku penting. Penting sebab aku agak berharap untuk berjaya disitu. Dia kata by minggu ni akan dapat jawapan. Tapi setelah hari berganti hari, sampai lah ke hari Jumaat ni, aku rasa harapan tu sedikit-sedikit makin luruh lah. Tak kisah lah, apa pun yang jadi, I'll take it as a one whole new experience =)

Macam masa aku mengajar kat KUMON, aku perasan ramai students aku yang tak yakin dengan diri sendiri. Masa aku tanda worksheet diorang, kalau ada salah satu, then diorang akan straight away untuk soalan-soalan lepas tu mesti cakap, "Mesti salah..salah punya ni..salah..salah.." Why so pessimist when you are at such a young age?

Pada aku, menjadi optimistik itu tak pernah meletakkan harapan yang palsu. Even if your hope is destroyed at the end of the day, you still have had something to hold on to in the beginning. At least you've got something, rather than nothing. Itulah antara kelebihan seorang Muslim, yang mana kita percaya kepada Qada' dan Qadar serta rezeki itu datangnya daripada Allah. Kalau harapan kita termusnah, nak buat macamana kan, bukan rezeki. Mungkin ada sebab dan musabab sesuatu tu berlaku. 

Yang kita boleh buat hanyalah berdoa banyak-banyak dan berusaha sesungguh-sungguh. Paling kurang pun aku takkan rasa ralat kalau tak ada rezeki pun. Sebab aku dah cuba yang terbaik, dan mungkin bukan rezeki aku kali ni. Ayat klise memujuk diri, but aku rasa klise itu sentiasa ada half of the truth. 

Sejak akhir-akhir ni aku asyik bercakap pasal benda-benda bermotivasi kan. Semuanya adalah dengan intention untuk memujuk diri dan juga bersedia untuk bad news. C'mon lah aleen, still got a long way to go. Lepas belajar for 15 tahun lebih kurang, takkan lah nak give up halfway? And I am not even halfway, masih berada di petak permulaan so to speak.

Maka dengan ini aku pun akhiri post kali ni dengan sepatah ayat, "Nak pergi mandi sambil letak phone kat tepi dinding bilik air." Kehkeh =p


Thursday, December 8, 2011

69.Things I love

Finding someone who gives you butterflies each time he looks at you.

Just Because.

Remember when you were a kid and your biggest worry was, like, if you'd get a bike for your birthday or if you'd get to eat cookies for breakfast. Being an adult? Totally overrated. I mean seriously, don't be fooled by all the hot shoes and the great sex and the no parents anywhere telling you what to do. Adulthood is responsibility. Responsibility, it really does suck. Really, really sucks. Adults have to be places and do things and earn a living and pay the rent. And if you're training to be a surgeon, holding a human heart in your hands, hello? Talk about responsibility. Kind of makes bikes and cookies look really, really good, doesn't it? The scariest part about responsibility? When you screw up and let it slip right through your fingers.
[Season 1 Ep. 5]


The early bird catches the worm; a stitch in time saves nine. He who hesitates is lost. We can't pretend we haven't been told. We've all heard the proverbs, heard the philosophers, heard our grandparents warning us about wasted time, heard the damn poets urging us to ‘seize the day'. Still sometimes we have to see for ourselves. We have to make our own mistakes. We have to learn our own lessons. We have to sweep today's possibility under tomorrow's rug until we can't anymore, until we finally understand for ourselves like Benjamin Franklin meant. That knowing is better than wondering, that waking is better than sleeping. And that even the biggest failure, even the worst most intractable mistake beats the hell out of never trying.
[Season 1 Ep. 6]


Superstition lies in the space between what we can control and what we can't. Find a penny, pick it up, and all day long you'll have good luck. No one wants to pass up a chance for good luck. But does saying it thirty three times really help? Is anyone really listening? And if no ones listening, why do we bother doing those strange things. We rely on superstitions because we're smart enough to know we don't have all the answers. And that life works in mysterious ways. Don't diss the juju, from wherever it comes.
[Season 2 Ep. 21]


Meredith Grey, Grey's Anatomy.



Tuesday, December 6, 2011

Sesi Psikologi bersama Dr Aleensie merangkap #30 Days Challenge Day 14

*ooopss, skip Day 13 =D
Day 14 - Who are you?


Hari ni ceq nak sembang pasal personaliti. Ceq main main dekat Facebook haritu, bosan punya pasal, try ah temperament quiz ni. Personality quiz ni ceq dah selalu buat dah, sebab ceq suka nak tau ceq punya personaliti ni macamana. Tanya kawan-kawan, semua pun bagi jawapan yang macam nak menjaga hati hahahaha. Nampak sangat personality ceq tak best pun hehe.

Sanguine. Biasa kalau buat quiz memang akan dapat jawapan camni so ceq anggap ini yang betul la mengenai diri ceq naa =p Mai ceq buat analisis sikit nak tengok betui dak dekat ceq.

1) If you are sanguine, you are most likely the life of the party. You are funny and relish the limelight. You are affectionate and enjoy social activities, and make friends easily.
Haa hat ni ceq beg to differ naa. Ceq tak rasa ceq the life of a party. Ceq biasanya suka dok diam memerhati dan termenung ja. Pastu ceq don't make friends easily. Ini memang sangat betul. Kena warm up, kena kenal dan jmpa dalam 3 4 kali baru reti nak manis-manis mulut. Kalau awai2 jumpak memang takdak aih ceq nak friendly. Ceq tak reti. I gave in to awkwardness more haha. Enjoy social activities tu mungkin la. Social activities dengan teman rapat aje udah le. 

2) Imaginative and creative?
Perghhhh muhong sangat aih. Sangat tak kreatif. Kreatif hat benda2 mengarut tu boleh lah. Imaginasi tinggi sampai menakutkan diri sendiri tu ade lah. Tapi kearah kebaikan tu cam takde je. Hahahaha

3) Vivacious, generous, light hearted.
Light hearted tu paling sesuai kot. Sikit-sikit gelak, sikit-sikit nak ketawa. Sikit-sikit cuba buat lawak walaupun fail whale haha. See, gelak lagi hahahaha (dan lagi).

4) Wear emotions on my sleeve, but are always quick to forgive and forget.
Ini sangat tepat! What I don't like, or I am not comfortable with, it quickly shows on my face. Dah la tak pandai menipu, asyik kantoiiiiiii je. Tak reti pulak tu nak cover emotions. Dangg aleen, I really need to improve on this hahaha. Tapi memang bener ye benerrr, ceq lambat marah, dan bila marah ceq cepatttttt ja sejuk. But, try and cross me la, and see what happens :P

5) Struggle with follow through, chronically late and tend to be forgetful
TEND TO BE FORGETFUL hahaha so true ! Sangat sangat pelupa. Even for my own stuff and matters pun perlu ada to-do list or notes to refer to. Itu pun tak cukup, kena ada sampai 2 3 kat tempat berlainan. Satu tulis atas post it kaler2 and tampal kat softboard, satu lagi save dalam handphone, satu lagi tulis dalam planner. Haha teruk teruk -.-"

6) Quick to discover new hobby and lose interest when it becomes less engaging and fun.
Selalu sangat kalau buat personality test dapat benda cmni. This one no comment. Ceq taktau yang ni boleh apply kat diri sendiri ke dak. 

Notakaki: Ambik masa berjam-jam untuk siapkan post ni. Hahaha melagha depan internet betul 

Monday, December 5, 2011

A Quick Update

Dangg kebusy-an sepanjang tempoh menganggur ni membuatkan aku tak rasa macam aku menganggur pun. Memang tengah job hunting, but dek kerana keterlibatan dengan pelbagai aktiviti dan juga kerja part-time, baru sempat pegi 2 interviews je. I really really wanna get a job fast so that takde la aku duduk goyang kaki tak tau nak buat apa dengan hidup. I really dislike uncertainties, but in my field, uncertainties always happen and that I should take it as a challenge and tackle it step by step. Meaning that I should have a plan, contingency plan. Tapiiiiii setakat ni aku cuma hidup week by week basis je. Belum ada perancangan masa depan yang panjang. Sebabkan belum pasti what is in store for me in the future. Hence I leave it to Allah cos He knows best =)

Weekend kelmarin pergi a family gathering kat AFamosa Resort. Homaigod best gila gather dengan your close cousins, exchanging news about each other. Semua dah besar-besar, tinggal sekarang masa little cousins pulak. My generation, anak-anak Paklong, Makngah, semua dah almost finishing high school or in college/university. Best sebab I get to have real fun with my brother and sister selepas sekian lama tak bermain sungguh-sungguh. Sometimes a quick getaway like this is what you need most when you feel suffocated with the reality :P

Balik dari gathering, on the way home, I received SMS from Monash regarding my exam results. And I felt like crying in the car for I passed! I passed my degree! I can't even have enough words to describe my feelings right now. Yea you might think hek eleh pass exam pass degree je pun, kecah. But for me it is a big deal. All Mama and Abah's sacrifices, work, money and everything has come to this. To my finally graduating with a degree. Last 3-4 years I faced a major obstacle, one true demotivating factor that almost caused me to give up. I was really in a dark hole, dark place at that time. So when I get to finish my degree with satisfying results, let me celebrate. Let me have my moment. Savvy? Hehe =)

****************************************************
I'm looking at an angel, and believe me when I say she got that whole place glowing =)

Wednesday, November 30, 2011

One step closer.

Doubts.
It's like cancer.
It's like a viral disease.
That can spin you out of control.

Fall,
Down, down and down
Into one sickness
You gasp and you try
To catch a breath
You can't.

Arms flailing
Legs kicking
Trying to grasp whatever
things that are within reach.

You can't even begin
to understand
what is happening.

Then you saw that smile.

Tuesday, November 22, 2011

First time datang Monash.

Januari, 2009

Mata aku sembap. Bengkak sebab menangis. Asal teringat je, berjurai air mata. Kalahkan suami mati, baru breakup ke hape. Pertama kali aku rasa demotivated yang amat sangat. Rasa macam nak benam kepala dalam tanah, taknak keluar keluar dah. Biar la tertonggeng aku kat tanah tu sorang-sorang. Hati aku pecah seribu. Kekesalan, erti penyesalan semua dah terconteng-conteng kat otak aku. Aku malu. Malu nak pandang muka abah mama yang letak harapan tinggi. Malu nak angkat muka sekalipun. Malu kepada diri sendiri. Sedih sangat. Sedih sebab rasa macam impian aku terbang hilang sekelip mata. Snap your fingers, blink once, and poof, it's gone. Just like that.

Maka menapak lah aku menghadap yang berkenaan mohon pertimbangan yang sewajarnya given our special circumstances. Tapi rayuan aku tak berjaya. Aku senyum. Senyum dalam tangisan. Senyum walaupun hati tercucuk-cucuk, terobek-robek, tercincang halus boleh buat mincemeat untuk kuah spaghetti bolognaise. Aku pasrah. Apa nak jadi, jadilah. 

Posmen sampai. Surat aku terima. 
"Maaf, rayuan anda ke luar negara tidak diluluskan. Anda sebaliknya akan melanjutkan pelajaran ke Monash University, Kampus Bandar Sunway."
Fine, aku cakap. Whatever, bentak hati aku. Nasib baik masih boleh sambung belajar, pujuk otak yang kesian kat hati tak habis-habis memprotes dan menangis. 

Berminggu-minggu jugak lah aku protes. Diam membisu. Asal orang sentuh je isu sensitif ni, mata mula lah bergenang. Cucuk lagi, terus jadi air terjun. Teruk betul.

Satu hari mama cakap kat aku, "Jom la tengok Monash campus tu macamana nak?" Cadangan nak pergi sama abah, tapi entah macamana aku boleh merajuk teruk pulak dengan abah pagi tu. Cadangan asal nak pergi tengok-tengok dari luar je, tapi entah kenapa bila dah sampai depan-depan, aku rasa macam nak masuk dalam. Ajak mama parking, dan kitorang pun masuk tercangak-cangak macam rusa masuk kampung. 

Pakguard direct kitorang ke Building 2, Marketing department. Jumpa dengan sorang friendly lady, terus bagi booklet pasal Bachelor of Business and Commerce. Aku belek-belek, baca-baca dan secara perlahan-lahan aku semakin rasa berkobar-kobar. Aku tiba-tiba rasa interested. Aku selak lagi. Aku nampak benda yang aku suka. Aku semakin interested. Aku mula betanya-tanya pada that friendly lady. Dari ekor mata aku, aku nampak mama mula senyum tengok aku bersemangat. Aku tengok Library and Learning Commons; "Cantiknya. Aku nak lepak sini hari-hari." Aku tengok sekeliling campus, aku tiba-tiba dapat bayangkan diri aku berjalan pergi ke kelas, ke lecture theatre, ke audi, ke cafe. I can picture myself being happy there.

Bila dah selesai brief information session, aku dan mama bergerak ke kereta semula. Dan tiba-tiba mama dropped the bomb;
"Aleen lupa ye, Aleen tak mandi lagi pagi tadi? Merajuk sangat dengan abah tadi sampai taknak turun kereta mandi kat laundry."

Damn, apa kebodohan diri sendiri ni? Nasib baik aku sempat gosok gigi dan basuh muka sebelum pergi laundry tadi. Padan muka aku, merajuk lagi dengan abah. HAHAHA

A love-hate relationship will always end in a love relationship, trust me =)
I love you Monash University, You made me happy here. 

Notakaki: Over gila aku cerita. Okbai.

Things are changing, I am too =)

As of 1st November 2011, I ended my life as a student, and will leave the books and studies behind, for a long time to come. Alhamdulillah and I hope that I successfully pass my exams with colours that fly off the wall *ok exaggerate*

Anyway, dah lama gila biar blog ni dormant. Biasa lettew, aku kan. Kehkehkeh. Busy study la uolss tak sempat mak nak hapdet hokay. Uolls janganlah marah mak, kelas giteww hak tuiii :P Ingatkan dah habis belajar ni boleh la nak relax, rupa-rupanya there are so many things to do! Truth is, I was so busy doing stuff that I keep on putting off updating this blog. Bukan apa noks, mak kan, kena ada environment yang sesuai nak taip-taip ni uolls. Ni kalau time menaip ada orang terjenguk-jenguk intai-intai, rasa nak cepuk pun ada. HAHAHA =) Gurau je ye sayang oi :P

I am currently trying to figure out what I wanna do with my life. When I finally finished my studies, and completed my final paper the other day, there is some profound relief that washed over me. But at the same time I also feel quite lost, as in I am not certain of what I will be looking at in the future. However, I always say this to myself when I am feeling uncertain;
"It's either to do what you love and be good with it, or do what you need to do and excel in it. Same results anyway."
Your choice. I repeat, your OWN choice. I mean, if I keep on complaining about hard times, hard subjects, personal problems, and don't try to adapt to the situation and change things so that instead of turning against me, they are WITH me then I guess it won't solve the problem. I try bitch about my problems for a while, and then try and face them, without any more complaining. 

Wah macam kaunseling gitewww aku nih.

Thing is, aku pegang kepada kata-kata orang bijaksana yang mengatakan bahawa, "Hidup mesti ada matlamat, dan bukan bergantung kepada luck and chance semata-mata." But right now aku takde letak any specific goal for my future. On a further note however, the only thing that is constant is change. Meaning that change will always happen. Maka aku harus tak perlu rigid sangat dengan plan hidup, okay aleensie? =)

Notakaki : Expect the best out of yourself, and demand nothing but the best from yourself.

Friday, October 14, 2011

Cerita Tentang Sang Kancil

Haritu aku tolong abah hantar karpet dekat Puchong. Pakai Kancil.
Elok-elok je aku sampai Tropicana dari Sunway, terus hujan lebat. Aku tak peduli lagi, teruskan pergi ambik karpet bawak masuk dalam Kancil. Drive keluar dari laundry, semakin lama aku semakin perasan yang visibility cermin depan makin kurang.
"Hujan lebat ni lebat sungguh, macam dah berkabus kat luar ni." bisik hati kecilku. HAHAHAHAH kau ingat kau tulis novel ke aleenn?

Aku on wiper, wipe wipe cermin depan, tak berubah pun degree kekabusan dia. Aku makin risau, sebab makin lama makin susah nak tengok jalan. Last-last aku try sapu cermin dari dalam. RUPA-RUPANYA BERKABUS DARI DALAM!

"Sah la aircond dah habis gas niiiii. Macamana ni macamana niiiii." aku dah kalut seperti biasa. Tapi abah takde kat laundry, so aku tak boleh nak buat apa-apa, terpaksa lah maintain macho. Sambil drive, sambil tangan sapu-sapu cermin depan. Sedih dan kelakar semua at the same time. Haha

**********************************************************
Meh la aku cerita serba sedikit pasal Sang Kancil. Abah beli as second hand, lepas tu abah bagi aku guna lepas dapat lesen.

Sang Kancil sangat old school punya kancil. Bukan yang edition baru-baru. Plat number pun WDX lagi. Lamaaaaaa tuh.

Aku kadang-kadang segan nak bagi orang naik kereta aku. Bukan apa, dah la tak tinted, aircond pun tak kuat, kereta lama pulak tu. Kesian diorang panas-panas peluh-peluh naik Sang Kancil dengan aku. Diorang punya kereta hebat-hebat. Hehe. Kesian kalau kawan-kawan datang KL, aku bawak diorang jalan-jalan dengan Sang Kancil yang antik tu. Berpanas-panas laa diorang dalam Sang Kancil. Kesian aku tengok. Berkipas-kipas, berpeluh-peluh. Lagi-lagi KL jem, and memang panas nak mamps.

Ada sekali tu aku accidentkan Sang Kancil depan Ikea. Agaknya dia merajuk kot sebab aku baru ambik dia lepas service, dan aku sembang-sembang dengan kawan aku pasal kalau kereta baru maintenance pun tak banyak macam nak maintain kereta lama macam Sang Kancil ni. 3 4 jam lepas tu, aku crash kereta orang lain tanpa apparent reason. Aku rasa macam Sang Kancil mogok. Aku tekan brek tak rasa macam brek pun. Meluncur je macam tu. Hujan pun tak.

Since that aku tak sebut pun lagi pasal nak kereta baru. Time aku tengah drive Sang Kancil je la haha.

Aku bawak Sang Kancil pergi Hutan Lipur Kanching, picnic retreat dengan kawan-kawan la kononnya. Parking kat designated parking spot lah. Bayar dah la mahal, tah pape. Anyways, bila kami balik dari piknik dan pergi ke Sang Kancil, alangkah terkejutnya aku bila aku tengok visor belah kanan dah dicabut oleh Sang Monyet. %$%^&&*^*^(^& punya monyet. Nama pun binatang, perangai memang la macam tu.

Sedih aku tengok Sang Kancil diperlakukan sebegitu.

Dengan bekas-bekas roadtax masih melekat dekat cermin depan. Dengan calar balar karat semua.

Aku rasa aku selalu didiskriminasi oleh pakgad pakgad dekat Sunway ni. Ye lah, kancil aku antik, kereta diorang Honda Toyota Myvi bagai. Aku nak park kat situ tak boleh, orang lain boleh je. Takpelah. Aku sedar aku ni siapa. Kikikiki

Sang Kancil, seantik-antik dia pun, dia la yang sangat banyak berjasa dekat aku. Eh bukan dekat aku je, dekat family aku jugak. Masa Persona mama ada electronic problem, yang tukang tunda dekat highway siapa? Sang Kancil jugak. Gagah perkasa kot. Hellooooo *flips hair*

Sepanas-panas dia pun, dengan serba kekurangan Sang Kancil tu pun, aku sangat bersyukur sebab aku masih boleh bergerak ke mana-mana dengan senang. Aku masih boleh tolong abah hantar karpet. Aku masih boleh bawa kawan-kawan aku berjalan-jalan. Aku masih boleh pergi Kumon. Aku masih boleh berulang alik Sunway-Rawang masa weekend tanpa menyusahkan abah untuk ambik aku kat Sunway ni.

************************************************

Jadinya, biarlah Sang Kancil berkhidmat setia dengan aku selagi dia mampu. Banyak kenangan, banyak jasa, banyak nostalgia dia dengan aku. 

p/s aku rasa aku nak bercinta dengan Sang Kancil je lah. Dia meragam je, aku letak luar rumah. Takde hal :P

Friday, September 23, 2011

Loss for words.

Seminggu hiatus. Well actually lebih dari seminggu yang blog ni betul-betul aku spend masa untuk menulis. Ceh menulis. Gaya macam la penulis sensasi ke apa je. At the moment I am just fresh from finishing my assignment, so kepala agak weng sebab tak tidur sepanjang malam. Biasa, memang biasa dah buat macam ni. I work well under pressure, tapi aku rasa aku kena kurangkan sikap procrastination ni lagi-lagi bila nak membina kerjaya. Ceh sekali lagi ayat macam nak kena baling pen tuju dahi -.-"

Isn't it funny when the person(s) who always chastised you for being judgemental, or proclaim that he never judge people, is in fact the one who is the most judgemental of them all? I find it really funny (in a sarcastic way) when this sort of thing happen. Rasa macam nak jump up and down and shout "In your face dude!! In your face!" sambil jari tunjuk-tunjuk. Haha ape kekdahnye ni aku pun taktau la perangai ni aleen haih -______-

Anyway, minggu depan mid semester break. Tapi aku tak rasa aku akan dapat break pun sebab akan sibuk gila buat assignment dan prepare untuk presentation. Takpe lah, lagi sebulan aku boleh nak rehat panjang-panjang. Yang 30 days challenge ni entah bila nak setel -.-"

Ok byes~

Saturday, September 17, 2011

Sekali sekala tak update apa salahnya.

Sejak akhir-akhir ni malas sungguh nak update blog. Bukan sebab sibuk sangat dengan pelajaran (cheh) tapi sebab sibuk dengan keluar bersosial dengan kawan-kawan. Hello, bersosial bukan bersosial as in pergi clubbing macam tu ok. Bersosial yang mana kita memenuhi jemputan dan undangan-undangan beraya di rumah dan juga berjalan-jalan di rumah kedua iaitu Sunway Pyramid :DD teeheehee. Psst psst, actually nye kan, post yang pasal 30 days challenge yang terbaru ni pun dah lama peram dalam draft. Tinggal publish je hewhewhew =)

Kenapa lah lecturer-lecturer sem ni baik hati sangat sampai bagi extensions untuk assignment yang sepatutnya due minggu depan ada 2? Hahaha macam tak bersyukur tapi sebenarnya terlalu terlalu sangat amat amat free sampaikan rasa macam duduk Sunway sekadar untuk pergi kelas je. Penangan final semester yang tinggal 3 minggu sahaja lagi. 3 minggu okay, sungguh lah sedih nak tinggalkan zaman belajar. Kawan-kawan ku, korang taknak ke pegi tangkap-tangkap gambar dengan piknik-piknik macam kita plan dulu tu? Dah nak menghampiri penghujung sem niiii ;( Lepas ni bukan senang nak lepak sama-sama mengarut-mengarut gossip-gossip dahhh

Last week kawan-kawan Monash datang la ke Rawang untuk beraya di rumah :) Terima kasih la korang ye sebab jauh-jauh datang hehe; Riuh jugak lah rumah tu sebab bila semua berkumpul, main kad pulak lepas tu. Kecoh jadinya. 

Tengah melepak dan bergossip sambil makan kuih raya haha

Some of the girls yang datang :)

Lepas tu hari Selasa pulak kitorang pergi beraya ke rumah Atie dan Yussamir. Atie masak sup ayam dia yang famous tu, kena dengan sambal kicap, pergh! Haha wa yang tak tahan pedas ni pun buat buat tahan broo :D Thank you Atie sebab susah payah masakkan untuk kitorang hehehe 

Atie tengah bahagia sekarang ;) Hehe semoga Allah permudahkan urusan Atie sekeluarga lepas ni k baby :D

Semalam pulak pergi beraya dekat rumah schoolmate dekat Cheras, Laiqha. Dari awal haritu lagi dia asyik ajak pegi rumah dia, sekarang baru sampai. Hehe berkesempatan jugak la jumpa dengan Ruby dari UPSI dan Ateh. 

Well that explains kenapa lately gambar-gambar aku dekat FB dengan blog asyik berbaju kurung je. Haha sebab sakan beraya. Gambar-gambar adalah belas ihsan Sarah, Copia dengan Ruby :D 

Ok saya berazam lepas ni saya akan rajin update ok! 30 Days challenge tu tak setel-setel lagi ni. Hehe till then, toodles!

Wednesday, September 14, 2011

Wordless Wednesday #9

Chocolates. Peppermint chocolate. Sigh

#30 Days Challenge - Day 12

A photo of something that makes you happy

*Godek godek folder gambar dalam pc*

Sorry lah uolls semenjak dua menjak ni asyik post gambar raya je. Apa nak buat raya kan sebulan hiks :D

Yang berbaju pink tu of course lah aku. Yang baju biru tu adik bongsu aku. Nama dia Durah Jasmin. Umur 16 tahun, sekarang tengah belajar dekat Sekolah Sains Seri Puteri, Jalan Kolam Ayer (SESERI). She previously was a national gymnast, based dekat Sekolah Sukan Bukit Jalil. 

Dulu masa dia belajar dekat SSBJ, every weekend dia boleh balik. Now dekat Seseri, sebulan sekali je boleh. So sekarang ni agak rasa lonely lah bila balik rumah time weekend, sebab si mulut kepoh ni tak balik. Kalau dia balik memang riuh rumah jadinya. Dengan si kepoh ni je la aku boleh turn on kan kegilaan aku ke tahap extreme. Kadang-kadang tu aku yang lebih hyper lebih gila dari si kepoh ni. 

She's very protective of her sister ni you know. Kalau dia nampak aku pegang baby, peluk-peluk baby, cium-cium gomol baby tuh, mesti dia merajuk punya lah. Pernah sekali dia tak keluar kereta sebab dia tau nak pergi kat rumah sedara aku yang ada baby. Punya lah jeles. Tarik muncung kalah itik serati agaknya. Boleh ikat buat tambat bot kot. Hahahaha :D Mana taknya, sampai sekarang pun, dah umur 16 tahun tinggi nak dekat sama dengan aku pun bila jalan-jalan mesti nak pegang tangan aku. Ha part ni yang paling aku touching sekali lah. Dah besar panjang pun, she's still my baby sister. Yang aku dukung dulu-dulu, buai kan, cium-cium gomol masa dia baby tu, dia jugak lah.

She is very multi-talented. Semua dia boleh buat. Sports, you name it. Menari, modern boleh traditional pun boleh. Debate, syarahan semua nak join. Nickname dia dalam family is Gila Kuasa. Haha. Senang buat kawan, very much opposite dengan aku. Kelakar bila aku ingat balik masa aku tengah interview EduCamp Petronas tu, aku boleh cerita banyak pulak pasal dia ni. Sampaikan interviewer tu interject dan tanya aku taknak cerita pasal diri sendiri ke.

Masa dia tengah mencapai kegemilangan dia sebagai seorang gymnast, aku mesti tak miss competition dia. Masa SUKMA dekat Terengganu, aku yang semangat gila pakai baju KL, bawak bendera KL, dok kibar sorang-sorang masa dia masuk carpet. Kebanggaan aku kat si kepoh ni memang tahap tinggi la.

Macam tak fair pulak kalau tak cerita pasal adik yang seorang lagi kan. Kejap nak godek album lagi.

Gambar raya lagi. Hehe tak peduli okbai zzz

Yang tengah sekali tu, Abu Zaki namanya. Adik nombor dua, umur 19tahun. Dia sangat pendiam, tapi diam-diam ubi berisi orangnya. Ha ini la kumbang di antara bunga adik beradik hewhewhew :D Anak manja mama, maklumlah anak lelaki sorang jeww *jeles* Haha dulu-dulu kan masa dia baru lahir aku marah betul sebab aku nak adik perempuan :P Tapi lama-lama lepas tengok dia ni chubby tembam gila, terus rasa sayang dan protective.
Dah tinggi gilaaaa dia ni. Kalau jalan sebelah dia macam pakwe makwe dah haha. Ini la kawan yang teman main basikal masa kecik-kecik dulu, teman kena kejar anjing.

So sorry la tak dapat nak bagi satu gambar je as per request. Tapi just nak habaq la kata ni la dua orang penyeri rumah kat Rawang tu ha. Lagi-lagi sekarang semua dah tak duduk menetap kat rumah. Sorang kat Sunway, sorang lagi kat Bangi, sorang lagi kat SBP. Bila weekend, memang aku look forward la nak balik rumah sebab nak jumpa budak dua orang ni.

Air dicincang takkan putus. To my dearie brother and sister, I wish you all the very best in whatever it is you guys are doing :D Love you lots xoxoxo, gossip girl *ttbe*

Thursday, September 8, 2011

Spontaneous Thursday - Rindu. Mati.

Hari ini mood aku agak melankolik. Rasa serabut je kepala otak. Semua lepas habiskan buku The Last Song tulisan Nicholas Sparks. Sedih sampai bergenang air mata aku. Macam tu baru lah cerita bukan tipikal bukan chiclit. Although memang ada selitkan cerita cinta, tapi cerita dia berkisar tentang hubungan anak perempuan dengan ayahnya.

Sejak akhir-akhir ini aku senang annoyed. Mungkin aku hanya bersikap defensif, mungkin juga aku betul-betul annoyed. Senang cerita bila annoyed, diamkan diri je lah. Disappear.

***********************************************

Rindu. Sangat sangat.
p/s tembam jugak pipi aku dulu-dulu.

Wednesday, September 7, 2011

I hope that you'll catch me, cause I'm already falling :)

It's already week 7 here in Monash and I'm already feeling the heat of assignments, presentations and revisions. Dangggg I really need to step up my game here or else I'll be doing last minute revision tsk tsk.

Anyway, I finally got the part-time job in Kumon, tutoring small kids in Maths and English :D In the beginning of this semester I decided to take up a part-time job just to occupy my very much free time due to only three subjects that I'm taking. I initially thought I would not get the job after the interview with the headmaster there, mainly because of two reasons, 1) She asked me whether or not I like kids and my answer is only "Kids? Hahaha. Bolehlahhh." And she raised her eyebrows in return. 2) Kumon wants me to commit for a minimum of one year and I'm already in my final semester which means I will start working, God willing, next year. 

Kids, kids, kids. It is not that I don't like them. But I don't know how to pamper them, manja-manja and talk babyish with them. I think that when I speak to kids, I tend to behave more like a teacher, a bit strict but in a loving way of course. Still, I cannot handle kids age 4-6 years old whom are naughty and a lil bit hyper than the rest of their peers. Lagi la kalau those kids kuat mencubit and memukul and annoying at times. Yeah sometimes I found them quite annoying. HAHA. Most of the time I just ignore them unless they came to me and talk to me nicely hehe *satu kriteria gadis idaman crossed off the list LOL*

I love babies more than kids. Yeaa, babies with their gurgles and chuckles and their baby smells. I can take care of babies better than kids. Oh my god don't you love their chubby cheeks and arms and legs? Kalau aku dah ada anak nanti aku nak pakaikan dia leggings comel-comel tu masa dia baby. Hehehe they are the cutest things on earth! Aside from the smurfs and cats and puppies, of course :D Kalau dengan babies reti laa nak cakap baby talk, it makes sense. 

Hm agak-agaknya nanti dah anak macam mana laaa? Can I handle my own kids? *tiba-tiba berbicara soal serious*

See, I'm wasting my time again and again! So for this month of September, I have two assignments due on the same week, well not much of a challenge, last semester lagi teruk kot. Haha berlagak kau ye Aleen, start assignment pun belum kan.

Ce tengok my planner for this September :) Takde la pack sangat kan, and there's the one week of mid semester break !

Two assignments due on the same week, Monday TV Studies assignment, Wednesday Marketing Law assignment. And whatttttttt, 19th they are already publishing the exams timetable?? Oh my this means I have so few weeks left here in Sunway awwww so sadddddddddd T_T
Lepas tu ce tengok planner for the month of October pulak;

October is not really that packed also. There's the International Business Strategy assignment due, and on the final week before Swot Vac there will be TV studies visual test in class, and the next day IBS presentation. Lepas tu Swot Vac! Swot Vac is actually Study without Teaching Vacation or Study Leave as we call it in Malaysia. Hah okay la tu, not bad for my final semester :P

Yeay! 5 weeks to go !! Not sure to be so happy or sad though.

Notakaki: You put your arms around me and I believe that it's easier for you to let me go. You put your arms around me and I'm home.

Saturday, September 3, 2011

A Sudden Revelation

Aku baru terfikir, serious baru sekarang benda tu macam hit me right in the face. Kalau la benda tu tangible, mungkin bunyinya dah macam *PANG!!!* kuat-kuat.

Kenapa lah kan, kenapa, hanya satu keburukan atau satu kesalahan yang dilakukan, ianya akan wipe out, sapu habis, padamkan semua kebaikan yang pernah dilakukan. Walhal kebaikan yang dilakukan tu kalau dikira lebih banyak kalau nak dibandingkan dengan keburukan yang hanya sekali. 

Kenapa lah, kenapa suka sangat melihat, bercerita, komen, dan buat tanggapan terhadap satu kesalahan yang dilakukan. Kenapa isu kesalahan itu diperbesar-besarkan, seolah-olah dah tiada ruang untuk kemaafan langsung.

Aku baru terfikir, yes, baru betul-betul menimbang tara tanpa ada prejudis. Baru kali ni betul-betul melekat dalam medula oblongata, serebrum, serebelum, hippocampus, semua tu lah. 

Kau berkawan dengan dia, dan dia telah membuat satu kesalahan yang menyebabkan kau berfikir dua kali tentang persahabatan korang. Lepas tu kau berfikir semula. Kalau nak ikut timbangan kau, kawan kau ni selalu ada menenangkan kau masa kau tengah putus cinta. Dia lah kawan yang kau boleh ajak sebagai peneman kalau nak pergi mana-mana. Macam-macam lah. Sebenarnya kau fikir balik, banyak kebaikan dia buat dah dekat kau.

Tapi bila terjadi satu perkara yang tidak diingini, mulalah kau question keikhlasan dia. Ditambah lagi bila kau dicucuk-cucuk kawan-kawan lain. Ditambah lagi dengan nature manusia yang memang akan nampak buruk dulu baru baik. Bak kata famous sayings lah kan, kalau orang buat baik tu, lambat je dengarnya, kalau buruk sikit, terus dicanang-canang satu kampung, cepat je berita buruk tersebar. Mula lah kau fikir yang dulunya kebaikan dia buat dekat kau bersebab. Ada agenda tersendiri. Nak beli hati. Semuanya yang buruk belaka lah.

Tercantas terus kebaikan dia dekat kau selama ni. Langsung zero. 

Kenapa eh jadi macam tu? Bukan kah kita semua manusia? Yang memang tidak akan lari dari kesalahan sesama manusia. Dengan Tuhan pun kita boleh buat salah tanpa kita sedari, apa lagi dengan manusia.

Aku rasa macam nak luku kepala sendiri sebab telah menjadi seorang manusia yang ego. The one person I really despises has become myself. Ah grammar pun dah tunggang terbalik. Haha lantaklah. 

Salah tetap salah, kalau kau nak jarakkan diri dari dia pun tak mengapa, itu hak kau. Tapi jangan lah pernah lupa akan kebaikan yang pernah dia lakukan terhadap kau. Ikhlas ke tak ikhlas itu Tuhan yang tentukan. 

Lagi satu aku paling bengang bila orang ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin tu dibalas dengan komen, "eleh dah raya baru nak minta maaf. lepas tu taun depan buat jugak salah balik". Kau ni, haih, sabar je lah aku. Kalau tak mengenangkan bulan baik, mau naik jugak tangan aku ni.

Pada aku kemaafan itu meruntuhkan tembok ego. Manusia bukan nabi, mempunyai sifat maksum. Harap maklum. Kalau kau bosan dengar perkataan maaf, dan berat nak tuturkan perkataan maaf tu, itu hak kau lah. Malas dah aku nak cakap dengan orang macam ni. 

Kemaafan kau mahal? Boleh jalan lah.

Notakaki: Emosi jugak bila terfikir perkara-perkara macam ni. Hubungan sesama manusia memang rumit.
Notakaki #2 : Jangan ada siapa2 nak terasa pulak dengan post aku nih. Ini takde kena mengena dengan sesiapa, hanya buah fikiran aku sendiri yang datang semasa aku tengah mandi. 

Wednesday, August 31, 2011

Saturday, August 27, 2011

Mercun, Bunga Api dan Nostalgia.

Aku dah selamat sampai rumah pun (yes memang rumah jauh gila pun dari Sunway nih :p). Semalam masa balik rumah tu, aku tak sangka langsung jalan jem all the way dekat Jalan Kuching tu. Rupa-rupanya orang dah start balik kampung. Beraya jugak lah aku dengan lampu-lampu kereta hewhewhew =p Hari ni lepaih soq tak tidoq balik pasai Mama awai-awai lagi habaq kata nak pi beli barang-barang nak masak untuk raya kat Chow Kit. So semangat la aku bangkit soq sambil siap planning lagi nak masak apa untuk raya. Shopping baju raya aku tak bapa nak semangat sangat, lebih semangat tang nak masak-masak ja pasai aku suka makan haha.

Malam ni pulak aku dok tengok luaq tingkap, aku tengok jiran-jiran aku pakat dok tayang kehebatan masing-masing main mercun. Hamboihhh hmpa tak beragak naa, buat aku terlioq sama nak men. Maklum lah duduk dalam kampung kan, so anak-anak pakcik makcik jiran-jiran sebelah menyebelah rumah ni dah mula sampai lah nak beraya. Mula lah aku dok teringat kat kenangan silam (ceh) musim raya.

Nostalgia 1 : Zaman kanak-kanak
Abah berasal dari Muar, Johor. Mama pulak berasal dari Teluk Intan, Perak. Masa kecik-kecik dulu memang every raya akan balik kampung. Tapi seingat aku dulu-dulu mana ada jem teruk-teruk macam sekarang kalau nak balik utara mahupun selatan. Anyway, bila balik kampung mesti akan jumpa cousins-cousins yang batch sebaya dengan aku. Sebaya as in lebih kurang sama umoq la, tua 2 3 taon or muda 2 3 taon so sedap la nak buat geng. Kalau balik Muar, pakcik aku yang paling bongsu akan buat meriam buluh. Lepas tu dia punya kedekut takmau bagi kami main, dia bagi kami mercun dengan bunga api je. Paling kuat dapat men pun takat nyalakan batang kayu tu ja, cucuh kat meriam dia tak bagi. Dia suruh kami dok tepi-tepi dengaq ja meriam tu meletup sambil main mercun dengan bunga api. Nasib baik la dapat bunga api yang best-best, bukan bunga api kertas merah bunga-bunga tuh. Mercun pun dapat berbagai-bagai. Eleh ingat aku tak tau ka tang mana dapat stok? Kadang-kadang kitorang ada jugak singgah pekan Pagoh dulu singgah kedai Uncle ni beli sorok-sorok hehe.Salah memang lah salah tapi nak buat camne,  tak feel la raya tak main bunga api dengan mercun -___-
Bila ada stok mercun banyak, cousins mula lah buat team, selalunya team boys lawan team girls laa. Mula la semua nak tunjuk power tunjuk skill main mercun, especially part main mercun cilipadi tuh. Cerai-ceraikan mercun daripada tangkai dia yang banyak-banyak, lepas tu nyalakan dengan macam-macam stail. Ceh setakat mercun cilipadi apa la sangat. Tapi dalam banyak-banyak mercun aku paling takut mercun mancis kot. Macam fobia ah sebab nak nyalakan macam nyalakan mancis lepas tu kena baling. Aku takut aku tak sempat baling je hewhewheww.
Ada sekali nih, kami main bunga api ramai-ramai. Standard lah main bunga api, mesti la paling banyak nak pegang dalam tangan pun 4 batang je. Yang lain satu ikat tu aku letak la kat kaki tingkap luar rumah. Sekali macamana punya cuai tah aku TERnyalakan seikat bunga api tu. Apa lagi, menyala la semua macam nak terbakar dah tingkap rumah tu. Memang lepas tu boleh tertanggal la telinga dengar bebelan mama hihihi.

Nostalgia 2 : Zaman Teenager. Haha teenager sangattttttttt
Time ni lebih kepada nostalgia berpuasa dekat Jenan je. Puasa kat Jenan banyak kenangan dia. Antaranya bila nak berbuka tu, semua dah masuk dewan makan dengan berdisiplinnya padahal selalunya selai, selai turun DM tuh untuk dinner. Lepaih tu mesti berbuka dengan sirap air favourite ku itu. Bila dah senior, aku tapau nasik banyak-banyak satu tupperware, lauk-pauk tupperware lain, dengan air sirap 2 3 tumbler bawak balik dorm. Bersila laa ramai-ramai budak-budak Sateria kami berbuka sama-sama kat dalam dorm. Tambah lagi kalau mak Sherry buat laksa Kedah dia, pergh! Kembung perut pun kembunglah janji licin segala :D 
Bila dah berbuka tu, berjalan lah kami ramai-ramai pi masjid untuk Maghrib, Isyak dengan solat terawih. Masa jalan pergi masjid tu, dari DM of course lah lalu Dataran Bakti puaka tu. Puaka sebab boys dok jadi hantu raya,ye la blok asrama boys mengadap Dataran Bakti tu. Apadia maghrib-maghrib dok mengacau orang lagi, dok terpekik-pekik dari dorm panggil-panggil girls? Sekeh satni baru tau heheh (garang tak garang tak?) Bila balik terawih pun lalu lagi Dataran Bakti tu pasai nak pergi ke blok kelas pulak. Hah time ni memang sakit jiwa dibuatnya pasai boys pakat dok baling mercun pulak ke bawah. Kojaq ke tak depa nih nasib baik aku tak lemah semangat, buat pokerface je bila orang duk baling mercun padahal hati dah terenjat-renjat terkejut tsk. 
Ada sekali tu tengah dok meriah depa baling mercun kat girls, tiba-tiba senyap. Rupa-rupanya Ustaz Zawizaz naik dorm depa daa, siap tanya nak join main boleh dak. HAHAHA padan muka korang.
Pernah jugak lepas terawih aku malas nak pergi prep malam dah. Time tu aku Form 4, so pakat-pakat la kami Form 4 dengan Form 5 nih balik astries nak lepak. Ye la sebab lagi setengah jam je prep malam dah nak habis, so malas lah aku nak pegi blok Form 4 yang jauh tuh. Malam tu aku ngantuk sangat, sampai dorm je aku terus tukar baju, campak baju kurung dalam baldi, terus pejam mata. Tiba-tiba aku dengar Sherry kejut aku, 
"Aleen, bangun, bangun, Warden masuk astries!"
"Hah? Biar betul?" aku terus kalut bangun ambik baju kurung dalam baldi tadi tapi rupa-rupanya basah dah baju tu T_T
Aku dengan Sherry terus kalut nak sorok mana, nak sorok mana, terus bukak pintu loker, masuk dalam, tutup pintu, duduk diam-diam. Sambil tu aku dengar dah suara-suara warden-warden lelaki macam Cikgu Sharip, Cikgu Rafdi.
"Pelajar-pelajar perempuan yang berada dalam asrama puteri, sila turun sekarang! Atau kami warden naik atas!"
"Adoi, masak ni, aku punya baju dahlah dah basah! Sherry, Sherry, aku takut la pulak ni." sambil aku ketuk-ketuk dinding loker dari dalam pasal sebelah aku loker Sherry.
Last-last kami pun tak jadi terus menyorok, aku pun terpaksa pakai baju kurung yang baru, dan turun ke bawah angkat tangan surrender. Kena la bebel sikit sebanyak dengan Cikgu Sharip. Nasib baik bukan pengetua yang disayangi yang masuk kalau tak konfirm kena piap sorang sekali tsk.
Lepas tu aku dengar lah cerita-cerita budak-budak lain yang berdegil menyorok gak dari warden nih. Si Dekma menyorok lah dekat ampaian baju kat bawah, tertunduk-tunduklah dia nak sorokkan kepala. Tengah jalan sambil tertunduk-tunduk tu, tiba-tiba dia nampak ada sepasang kaki depan dia.Angkat kepala, rupa-rupanya Cikgu Rafdi tersengih tengok. Haha. Yang Atie dengan Fyzaa pakat lari sampai hujung padang astries, memang lepas la. Budak-budak kat dorm Juara pulak, pergi bersesak menyorok dekat celah loker-loker. Selamat lah kau Cikgu suluh tak perasan korang kan. 

Haih macam-macam.

Notakaki: Baru chatting dengan Pa'am rakan rapat di sekolah dulu, tu yang terbayang nostalgia sekolah. 5 tahun dah tinggai Jenan tuh :P

Thursday, August 25, 2011

#30 Days Challenge - Day 10 & 11

Hullo :D Dah berapa lama abandon 30 days challenge ni? Hehe, malas lah nak buat yang 10th day ni, sebab recently asyik beli food je pun. Bukan barang-barang best pun untuk di show-off kan hahahahaha (lempang diri sendiri).

Oh by the way kan korang kan, ada something nak tunjuk ni hehe.


Cantik nombor ni, boleh lah nak ambik untuk tikam tikam hewhewhew :P

Aish apa ni main tikam tikam ni tak baik tau korang. Aku gurau je lah jangan ambik serious pulak. Ok moving on terus pegi dekat Day 11 punya challenge.

Day 11 - 5 facts about you

1) Suka pakai bracelet dan bangles instead of cincin. Sangat suka charm bracelet, tapi tak mampu nak beli so beli yang murah-murah je. Lebih suka pakai benda-benda ni daripada necklace. Sangat sangat suka.

Clockwise from top: Bangles kelabu dan pink hitam mama yang bagi, bangles merah hitam beli RM10 je kauuu dekat Bonita, bracelet crystal hitam pun mama bagi, bracelet Juicy beli online, bracelet putih rantai beli online, bangles hindustan India mari Pa'am bagi, bangles Purple dan Pink beli dekat Cambodia, dan tengah sekali tu bangles Cotton On harga sepatut RM15 tapi bila scan RM5 jeeeeee.

2) Suka tengok perempuan-perempuan yang cantik macam babydoll. Suka perhati rambut diorang, kalau yang panjang suka ada curl sikit dekat hujung hujung rambut. Ala, macam Blake Lively. Banyak girl crush tapi setakat ini belum bergerak ke arah yang songsang lah. Suka tengok je, pegang tak. Hahaha. Eh girls jangan lah risau nak kawan dengan aku, aku tak L tau. Tau tau tauuu. Haha :) 

 Cun kan Blake Lively? Heeeee ;)

3) Lebih jaga kesihatan rambut daripada jaga kulit muka, kadang-kadang sampai buat mama annoyed. Kalau untuk rambut sanggup beli macam-macam, kalau untuk muka beli pencuci muka je hihi. Ada impian nak buat rambut macam Blake Lively tapi tak sanggup pulak berhabis dekat salun sampai beratus-ratus. Itu membazir namanya. Jaga kesihatan rambut through natural way tambah sikit-sikit barang penjagaan biasa cukup lah.

Shampoo Loreal Renutrition Caring ni memang sangat nourishing kepada rambut lah siyes wa cakap lu.

4) Mempunyai struktur muka yang sombong. Especially bila tak senyum. Kawan-kawan cakap muka garang sangat. Agaknya sebab tu lah orang lelaki takut nak kacau kot. Macam tak approachable muka tu. Mata menjeling-jeling. Dahlah jalan tu mendongak. Haihs. Kakak-kakak senior masa sekolah dulu selalu tak puas hati dengan aku sebab diorang kata muka aku macam tak puas hati dengan diorang, dok menjeling-jeling. Asyik-asyik kena "kirim salam dekat adik sayang" Hukhukhuk apakah dosaku *lalu menangis tertiarap di lantai macam Cinderella". Sekarang dah mula berlatih berjalan dengan muka tersenyum, tadi dekat Pyramid sampai ada seorang mamat ni tertoleh-toleh bila aku senyum kat dia. Agaknya terkejut kot ada minah senget ni senyum kat dia hahaha :D

Ha garang tak garang takkkk?

5) Sangat suka membaca. Sangat sangat suka. Kadang-kadang kalau nak hilang stress lepas submit assignment, terus pecut pergi Borders kat Curve. Takpun melepak dekat Popular or MPH kat Pyramid tu. Tapi kurang berkenan dengan chic lits. Very predictable, very cliche, very boring. Lebih suka spy and thriller novels. Sekarang tengah berminat dengan World War II punya cerita, you know, Nazism and stuff. Ada impian nak buka kedai buku satu hari nanti. 

Buku-buku yang berkaitan dengan WWII. Mein Kampf pinjam dari Akram, PolPot beli dekat Cambodia haritu.


Yeah habis dah challenge ni :)

Notakaki: Baju raya dah siap ke? Takde baju raya pun boleh raya punya lah don't worry :)

Wednesday, August 24, 2011

Wordless Wednesday #7

Eh why la yesterday I thought was Wednesday? Hahas.

I'm a Gemini :D
ooyeah, wordless lah sangat. Hehe more like Word-ful :P

Dalam Dingin Subuh

Siapa kita hendak menolak ketentuan Tuhan?
Hati.
Raja yang penuh rahsia.
Hati juga;
mudah berbolak-balik.
Perumpamaan hati itu juga ibarat sehelai bulu terlekat di akar pohon, mudah bergerak-gerak kerana ditiup angin.

Silap perkiraan,
hati yang merajai fikiran.

Rancangan asal untuk tunggu dan lihat ada kemungkinan memakan diri.

This is bad, bro.


Tuesday, August 23, 2011

Singaporeans.

I decided to not do a Wordless Wednesday today. All for this post and two instances that left me wondering.

Although I try hard not to label people, to be judgmental, but sometimes I do end up in that place where I don't wanna be. Labelling people. This, that, stuck up, jerk, superficial, and the list goes on. Let us be realistic yea, as hard as we do not want to be judgmental, but I do think the saying "First Impression does Last" holds some water in some cases.

I have heard of countless comments on Singaporeans from fellow Malaysians. Probably countless comments back for Malaysians too. The heat is especially maximised during MAS vs SIN football match the other day. Ah tak payah nak demokratik sangat ah Aleen, let me just tell you what has been lingering in my mind since forever.

First instance;
I was sitting down in Putra LRT on the way to KLCC for the GLC Open Day. Somewhere at either Kg Baru station or Dang Wangi station, the door opened, and a man walked in. He stood in front of me and my cousin, and started talking to us;
"Hello, do you know the way to the Singapore Embassy? Which stop should I take? (cheh dah macam Rebecca Black Friday song pulak)"
"Em, I think you can stop at the Ampang Park station, and walk a bit all the way to the Tabung Haji building. The embassies are all near there."
And then the man decided to tell us what has happened to him earlier this morning. Some snatch-thieves snatched his bag, and his essentials are all in the bag. His passport, money, laptop, clothes, pretty much everything important. He then went to make a police report and was told to go to the Singapore Embassy with some directions drawn on a paper probably by the police who took his report. He was even given some money for the fare, as he has not enough money at all.
He then went on to complain about Malaysians, much to the annoyance of us. I understood that he was probably very much upset by what has happened, and he could not enjoy his stay in Malaysia as he lost most of his money and clothes too. To our disappointment, he went on to say that Malaysians are incompetent, lazy, so on so forth. He even dared to comment on the LRT that he was riding, saying that MRT in Singapore is even better than ours.

Second instance;
I am currently taking one elective subject from the School of Arts, doing Contemporary Television Studies. My tutorial contains a substantial number of Singaporeans, and one particular girl with hijab caught my attention. She is particularly friendly with other people, so I figured, why don't I make friends with her? So whenever I see her, I smiled at her. Sadly, yes SADLY, she does not return my smiles, (which is quite rare, yes, because of my sombong face.) Kinda sad la jugak because I've been hoping to make friends with other Muslim girls from other countries too.

So these two instances left me wondering whether is it true that people that hails from the land of Lion are really kiasu? And do they really look down on Malaysians, as we are not as advanced, economically, technologically, as them?

Uncle, why did you really need to talk so rudely to us after you've asked for directions? You really know that you were talking to Malaysians, didn't you? I know you are upset and everything, but still, those comments aren't called for. Yeah I know you people probably have the fastest MRT in the whole wide world *rolling eyes* but maybe you lack something, like politeness maybe?

And my dear classmate, whyyyy la is it so hard for you to smile back at me? Is it because I wear not fancy shawls as you and just tudung bawal so I eez not as fashionable as you (Ok this is an inside joke)?  Is it because I eez not as intelligent as you Singaporeans (but I caught you staring at me when I opened my mouth in class just now). I so sad you know you don't smile at me. I so sad I think you don't like me you know.

Anddddd you snatch thieves!! Haih. Mencemarkan nama negara.

Hahaha. Yeah whatever.

Notakaki: What came into your mind when you first read this post's title? Hehe

Sunday, August 21, 2011

Of nightmares and sweet dreams.

I woke up from a bad dream. A really really bad dream that I cried. A dear friend gave me this hadith and told me to not worry;

Mimpi yang baik adalah daripada Allah, maka apabila seseorang kalian bermimpi apa yang dia sukai maka janganlah menceritakannya melainkan kepada orang yang dikasihinya. Sementara jika bermimpi apa yang dibenci maka ludahlah ke sebelah kiri tiga kali dan mohonlah perlindungan Allah dari keburukan syaitan dan (dari) keburukan mimpi itu. Jangan diceritakan kepada seorang jua. (Jika dilakukan semua ini) maka ia tidak akan memudaratkan.
 [Shahih Muslim, no: 2261-2]

Just to share with all of you =) Have a blessed 9 last days of Ramadhan !

Demam EPL.

Ok hari ni sedikit vain. Eh bukan sedikit tapi banyakkkk.


Kemon la Chelsea ! 

Ke hadapan Abah;

Abah sihat tak? Aleen doakan abah sihat selalu dan dapat menjalani ibadah puasa dengan sebaiknya =)


Lepas tengok video Thai ad ni, Aleen terus tacing yang amat sangat. Terus teringat dekat abah. Ye lah, sape lagi superhero Aleen kalau bukan abah.

Yang teman Mama pusing KL jalan kaki sebab nak senangkan Aleen keluar dari perut Mama 22 tahun yang lepas.

Yang bawak Aleen naik motor Kawasaki abah pergi dan balik sekolah rendah tiap-tiap hari.

Yang panggil Aleen girlfriend Abah sebab asyik Aleen je yang temankan Abah pergi outstation dulu-dulu.

Yang pimpin Aleen pergi tepi pantai dan cuba hilangkan ketakutan Aleen pada ombak. Aleen ingat lagi, punya lah Aleen meraung menjerit menangis-nangis takmau pergi dekat ombak sebab takut ombak tu bising sangat. Macam nak makan orang. Tapi abah pegang je tangan Aleen tak lepas-lepas.

Yang pimpin tangan Aleen cross jalan besar untuk pergi kelas piano. Without fail.

Yang tolong samakkan kasut dan kaki Aleen bila Aleen terpijak najis anjing tepi jalan lepas balik kelas piano. %%#$#%# punya anjing berak merata-rata.

Yang sanggup sewa kereta ada aircond sebab dulu-dulu tahun 1989 masa Aleen baru lahir, abah still pakai Volkswagen takde aircond. Sewa kereta ada aircond sebab nak bawak Aleen yang baru lahir balik rumah.

Yang akan dukung Aleen masuk bilik bila Aleen tertidur dalam kereta. Sedar-sedar je Aleen dah atas katil dalam rumah. Masa kecik lah, dah besar abah kejutkan je hahaha =)

Yang datang secepat mungkin everytime Aleen mintak tolong; especially masa Aleen accident dulu. Walaupun Aleen yang punya salah sampai teruk kereta tu, bila Aleen mintak maaf kat abah, abah suruh cium pipi abah :')

Mama cakap, Abah mesti cair dengan Aleen. Sebab tu kalau nak marah mesti tak sampai hati punya kat Aleen. Mesti abah cakap through Mama punya. Hihi =)

Abah tau tak, hari tu abah sakit sampai masuk hospital, Aleen rasa kelam-kabut. Dahlah dah nak dekat exam. Abah call Aleen pagi tu;

"Aleen, jangan panik tau. Abah kena admit masuk hospital, paru-paru berair. Abah nak mintak tolong Aleen tutup kedai hari ni ok?"

"Abah dalam ambulans ke ni?" dalam banyak-banyak benda, benda ni aku tanya.

"Eh tak, Abah drive sendiri ni pergi hospital. Aleen jangan panik tau, abah dah bagitau mama. Adik-adik takyah bagitau lagi."

Lepas letak telefon terus berjurai-jurai airmata Aleen.

Mana taknya, superhero Aleen, yang always ada nak sambut Aleen kalau Aleen in trouble, in need, superhero Aleen pulak sakit.

Petang tu, Aleen pergi hospital nak tengok abah, rasa cengeng gila sebab Aleen tak pernah tengok abah selemah itu. Tsk. Tapi Aleen tengok Mama kuat je. Takde pun buat muka nak nangis macam Aleen. Ye, Aleen memang kuat nangis. Heee~

Masa seminggu abah dekat hospital tu, macam-macam Aleen fikir. Alhamdulillah Allah panjangkan umur abah lagi untuk bagi peluang dekat Aleen untuk berbakti dekat abah.

Terima kasih abah, sebab sentiasa ada when I need you.

Terima kasih abah, untuk semua nasihat. Especially tacing bila abah cakap, "Abah belum sedia nak terima menantu. Abah belum sedia nak bagi girlfriend abah dekat orang."

Terima kasih abah, sebab masih percayakan Aleen walaupun berapa kali dah Aleen kecewakan abah =(

You are my superhero, you never fail me, you are the only man I love.

Penang, 2011. We share so many interests; travel and food especially.

Lots of love,
Aleen -  your little girl.

Friday, August 19, 2011

When I was 7 I want to be a stewardess.

Malam ini aku teramat bosan. Teramat amat bosan sampai asyik menyibuk kat wall orang like sana like sini komen sana komen sini. Lepas tu came across one sort of game dekat wall facebook yang dia bagi kita umur, lepas tu kita bagitau lah masa kita umur macam tu kita nak jadi apa, in a relationship dengan sapa, dengan takut apa. Aku punya;-

When I was : 7
I want to be : a stewardess
I was in a relationship with : my piano
My biggest fear : abah with rotan

Haha yang aku nak highlight tu baris dua atas tu je. Yang bawah tu normal la ketakutan budak umur 7 tahun kan hok comel belako =)

Masa aku kecik dulu, abah aku kerja sebagai seorang engineer kat satu bank nih. So masa bank ni sibuk dengan expansion dia serata Malaysia, dia pun dihantarla ke sana sini untuk tengok construction renovation work kt branches tu. Maka dibawaknye lah aku sebagai peneman beliau. Kitorang pun naik lah flight (syok la naik MAS bos sponsor kan) pergi Kelantan la, Penang la, Johor la ape la kan. Dari situ lah terexpose nye aku dekat stewardess stewardess MAS yang pada aku cantik cantik cun cun hok molek molek belako.

Baju kebaya dia pun cantik, aku suka. Bila diorang jalan lalu depan aku, bawak beg troli tu, dengan rambut ikat sanggul kemas gila, kasut keletak keletuk. Kadang-kadang jalan dengan pilot. Fuh betapa dari saat itu aku mula meminati kerjaya sebagai seorang pramugari.

Kalau tengah dalam flight, diorang cakap baik-baik gila dengan aku. "Adik, adik nak orange juice tak?" sambil tangan mengusap-usap kepala aku. Yelah, sebab aku kanak-kanak yang comel lagi adorable kan hewhewhew jadi mestilah perhatian diberikan lebih dekat aku.

Punyalah aku menyimpan impian nak menjadi seorang pramugari dari aku umur 3-4 tahun lagi sebab selalu ikut abah outstation. Sampai lah time sekolah rendah. Kan ada kad coklat manila yang besar tu, yang cikgu tanya cita-cita pertama nak jadi apa, kedua dan ketiga. Aku dengan konfidennya jawab "Cita-cita saya nak jadi pramugari cikgu!" Cikgu tu aku tengok menahan gelak je. Jahat eyy tak konfiden aku boleh jadi pramugari yang cun serta comel macam Secha.

Makin lama makin besar, aku rasa macam tak boleh jadi je cita-cita aku yang ulung nih. Sebab aku antara yang kurang tinggi kalau dibandingkan dengan kawan-kawan lain. Kira aku ni late bloomer gak lah. Sedih kot kalau beratur mesti kena duduk depan-depan. Sampai lah aku form 3 kot. Asal beratur je kat Dewan Besar untuk perhimpunan rasmi tu, mesti aku antara muka kat depan. Masa choral speaking, tak merasa pun nak berdiri atas bangku panjang tu sebab aku kena berdiri kat depan.

Jadi aku ambil keputusan nak tukar lah cita-cita aku tu dengan sedihnya. Aku pilih lah nak jadi doktor. Sebab masa tu yelah naif tak kenal dunia lagi, tak terbukak minda lagi, hanya yang aku tau antara doktor atau jurutera. Bukan ada senior-senior yang baik hati nak datang sekolah buat program Diskusi Intelek Masa Hadapan LOL :D

Masa terus beredar (cheh) aku pun makin membesar. Lama kelamaan aku sedar yang aku ni makin lama makin kena beratur dekat belakang barisan everytime perhimpunan rasmi. Ohh, dah tinggi jugak aku ni rupanya =) Masa itulah aku pun sedar jugak yang tak best sangat pun duduk kat belakang barisan. Dahlah panas, pastu tak dapat clear view muka pengetua yang amat disayangi pulak tu. Hihi.

Tapi aku tak terfikir lagi pun nak resume cita-cita aku yang pertama paling ulung tu. 

Lately je, bila aku pun kerap kali pergi airport, aku semakin teringat-ingat dan terimbau balik cita-cita nak jadi pramugari. Tambah lagi dengan program Awan Dania yang aku memang follow sampai season 3 nih. Dahlah Secha yang cun melecun.

Possible ke tak possible cita-cita aku nak jadi pramugari ni? Tinggi dah lepas dah, diorang nak lebih 155cm je.

Ohhh baru aku ingat, aku rabun teruk. Hahaha. Mana boleh jadi pramugari. Lagipun kalau MAS dia pilih yang cun melecun je. Yang comel macam aku dia taknak kahkahkah. Ok lah fine lah. Memang takde rezeki disitu *menangis senyap-senyap di tepi dinding*